sobota 22. února 2014

Vaší čokoládu sklízejí ruce dětských otroků


Málokdo z nás si dovede představit, že by si za necelých deset tisíc koupil dětského otroka a ten mu bez nároku na mzdu dřel celý život doma na zahradě. Přesto takový obchod čile podporujeme.



Ve dvou článcích jsem popisoval negativní dopady dlouhého výrobního řetězce potravin na jejich kvalitu a zdravotní nezávadnost. Není se čemu divit. Když suroviny vznikají na druhém konci planety, mnohokrát je někdo nakoupí, upraví a prodá, nemůžete mít jistotu, jestli někdo nezkoušel šidit.



Vlastně máte jenom jednu jistotu - každý, kdo surovinu nakoupil, upravil a dále prodal, chtěl jenom vydělat Zhruba od druhé světové války se celý potravinový průmysl vydal na cestu náhražek, šizení a ředění. Profit se vždy maximalizuje jen na hraně omezujících podmínek - produkčních, zdravotních i etických.

Sladké čokoládové tyčinky, ze kterých se v reklamách smějou šťastné děti tak mohou vznikat z čokolády, kterou sklízejí ruce dětských otroků unesených ze svých rodin. Brutální praktiky na plantážích jednoho z dodavatelů firmy Nestlé si můžete prohlédnout v dokumentu na YouTube.



Nestlé je dnes největší potravinovou firmou na světě s tržní kapitalizací cca 250 miliard dolarů. Podobně jako biochemický gigant Monsanto čelí mnoha obviněním a skandálům kvůli neetickému chování. Nejslavnějším skandálem byla intenzivní propagace náhražek mateřského mléka, které vedly v mnoha zemích k úmrtím kojenců.

1 komentář:

  1. Bohužel tohle je zkrátka a jednoduše problém globalizace a pokroku. Proto se snažím kupovat věci, které pocházejí z České republiky a nejbližšího okolí, abych měl představu o tom, jak se to může dělat a sklízet. A je jedno, jestli je to jídlo nebo dřevěné ploty k zahradě. :) Prostě mi na tom taky záleží.

    OdpovědětVymazat