neděle 23. března 2014

Evropská unie investuje 48 milionů EUR do výzkumu akvaponie



Evropská vědecká organizace COST (Cooperation in Science and Technology) vydala koncem loňského roku memorandum, podle kterého její členské státy investují v příštích 4 letech 48 miliónů EUR do výzkumu akvaponie.


COST je jednou z nejstarších organizací podporujících výzkumnou a vědeckou spolupráci napříč Evropou. Memorandum, na které jsem náhodou narazil na internetu tak dokazuje, že akvaponie není úplná halucinace a vědecká obec ji bere vážně.

V krátkém prohlášení COST uvádí, že Akvaponie sehraje klíčovou roli při zajišťování potravy při boji s globálními výzvami jako jsou nedostatek vody, bezpečnost potravin, snižování energetické náročnosti a tzv. food miles (vzdálenost, jakou urazí potravina od místa výroby do místa spotřeby).

Podpora akvaponie bude realizovaná skrze program EU Aquaponics Hub, který si klade za cíl sjednotit doposud roztříštěný výzkum a dostat Evropu do pozice světové akvaponické špičky. Celé memorandum ve formátu PDF je ke stažení zde.

Českou republiku na seznamu zemí participujících v COST bohužel nevidím :)





1 komentář:

  1. Za mě je to v pořádku. Respektive si myslím, že by se to klidně mohlo podporovat ještě více. Sám se tomu věnuji docela dost jak prakticky, tak teoreticky, takže vím, kolik to stojí. Dokonce mám doma i 3D tiskárnu, se kterou vyrábím nějaké ty věci na to. Jen mi teď chybí 3D adhezivní sprej, ale to je jen otázka času. :)

    OdpovědětVymazat