pátek 8. srpna 2014

Plastové drobky pomalu zaplňují žaludky mořských živočichů



Žijeme v plastovém světě. Stovky tun plastových odpadků končí každý rok v oceánech, kde se pomalu rozpadají až na mikročástice. Jejich koncentrace v některých oblastech oceánu převyšuje koncentraci planktonu a představují tak plíživou smrt pro celý potravinový řetězec, na jehož konci jsme my.




Asi jste slyšeli o problému, jaký způsobují plastové tašky v oceánech, kde si je mořští živočichové pletou s medůzami a hltají je ve velkém.


Mnohem horší ekologickou katstrofu ale způsobuje v oceánech rostoucí mrak mikročástic, na které se pomalu rozpadají všechny odpadky vlivem UV záření a pomalého procesu degradace. Tyto mikročástice se stávají častou kořistí drobných žvočichů, kteří se živí planktonem.


Nestravitelné kousíčky plastů dodávají živočichům falešný pocit sytosti. Výsledkem jsou kromě okamžité smrti neustále slábnoucí kontaminované populace živočichů napříč celým potravinovým řetězcem v oceánech.





2 komentáře:

  1. Ty plasty v moři jsou opravdu problém. A myslím si, že covid to celé zase jen o něco zhoršil. Právě proto například dost fandím tomu vyřazení plastových brček a jejich náhradou za papírová. To stejné bych udělala i s kelímky. Však papírový kelímek přece úplně stačí. Na co tedy používat plast?

    OdpovědětVymazat
  2. Je pravda, že oceány jsou plné plastů. A je fajn to mít tak nějak na paměti, když si člověk kupuje nové věci. Neříkám, že se každý den musíte modlit k ekologickým bohům. Ono prostě jen stačí vybírat o pět minut déle a najít něco s nižší ekologickou stopou. Já si třeba teď taky neobjednával batoh na notebook z Číny, ale raději jsem sáhl po dražším, ale ekologicky méně závadnějším, který se vyrábí v České republice. :)

    OdpovědětVymazat