úterý 15. dubna 2014

10+1 důvod, proč vybrat vodu namísto hlíny


Kde je voda, tam je život. Bez vody by nebyl život. Voda je život. Slyšeli jsme to od základní školy už tolikrát, že jsme přestali přemýšlet, proč to tak vlastně je.


Akvaponická farma využívá potenciál vody skutečně na maximum. Budete překvapení kolik funkcí dokáže plnit, pokud jí vytvoříte ty správné podmínky.



1) V každém ekosystému voda plní roli závlahy a naše farma není vyjímkou. Rostliny i živočichové potřebují neustálý přísun vody, aby byly schopné přežít a růst - neboli tvořit tkáně, které chceme ve finálním stádiu naservírovat na talíř.

2) V akvaponické farmě jsme navíc vodě přidali funkci pěstebního média. Namísto klasického záhonu s hlínou máme na farmě jen kanál napuštěný vodou, ve kterém plavou rafty s rostlinami. Kořeny plavou volně ve vodní lázni a plní svou práci mnohem efektivněji než když se musejí prodírat špínou a kamením.



3) Voda vláhu současně také akumuluje - je sama vláhou a její hromadění tak vytvoří zásobu potřebnou pro přežití systému do další závlahy. Akvaponická farma hospodaří s vodou velmi šetrně. Vodní plocha je zakrytá plovoucími rafty, čímž se minimalizuje výpar. Udává se, že když pokropíte okopaný záhon, až 90% vody se prostě vypaří a s tím i 90% vaší námahy a nákladů. To nechcete.

4) Voda v přírodě je prakticky v neustálem pohybu - spadne z mraků, seběhne potůčky do větších řek, prosákne břehem nebo steče do moře, vypaří se a celý cyklus začne znovu. Právě tento životodárný cyklus se snažíme napodobit. Akvaponickou farmu pohání nezdolná snaha vody vyrovnávat hladinu ve spojených nádobách.



5) Voda nám na farmě sjednocuje prostředí pěstebního média. Díky cirkulaci dochází k jejímu neustálemu míchání a podobně jako z hrnce můžeme nabrat lžíci polévky a udělat závěr nad kvalitou celého hrnce, můžeme prostředí farmy mnohem lépe analyzovat, vyhodnocovat a upravovat. Tuhé pěstební médium jako hlína je nesmírně pracné sjednocovat - kdo někdy zkoušel rýt záhon tak ví, o čem mluvím.

 6) Jednou z elementárních funkcí vody je transport živin. Právě voda díky svojí tekutosti dokáže dostat živiny ke kořenům nehybných rostlin a odtud prostupuje tkáněmi až ke konečkům listů. Všechny živiny se právě díky vodě dopraví ´přesně na místo, kde je rostlina nebo živočich potřebuje k výstavbě živých tkání.

7) Voda nás také zbavuje nahromaděného odpadu a akvaponická farma je tak svým způsobem samočistící. Proud vody vyplaví všechny tuhé odpady, které by hromaděním ublížily rybám. Díky schopnosti usazovat ke dnu objekty s vyšší hustotou a udržovat na hladině objekty s hustotou nižší, dokážeme veškerý tuhý odpad separovat v přepadovém filtru.


8) Obnova části pěstebního média. Čas od času je dobré část pěstebního média obměnit, aby nedošlo k akumulaci nějakých škodlivin nebo naopak nedostatku užitečných látek. U hlíny vás čeká otrocká práce s rukama ve špíně. Voda prostě naprší, steče dovnitř farmy, odkud vztlakem vytlačí nahromaděné usazeniny ze dna odkalovací šachty.


9) Voda slouží také jako životní prostředí nitrifikačních bakterií, jejichž kolonie se zde automaticky usadí, když jim k tomu prokysličením uděláme ideální podmínky. Na záhonu živoří ve špíně, zatímco u nás mají dokolanou směs vody, vzduchu a živin, které svou aktivitou oxidují na látky vstřebatelné rostlinami.




10) Voda má úžasné akumulační schopnosti. Ohřev a chlazení farmy je zajištěno mimo jiné právě vodou.  Metr pod povrchem země je konstatní teplota 5°C bez ohledu na roční období. Uvnitř farmy bude elektronikou řízené čerpadlo, které začne automaticky sprchovat černou zeď, při dosažení určitého rozdílu teplot mezi vodou a skleníkem. Tím se současně sluneční teplo spláchne pod plovoucí rafty z polystyrenu, kde se udrží jako v boileru a po západu sklunce bude skleník naopak prohřívat.

Posledním, bonusovou funkcí je krása. Proudící voda mě už od mala nějakým způsobem fascinuje - nejen pohyb, ale i zvuk jaký vydává proudící voda a kapky tříštící se o vodní hladinu. Tohle video vystačí přesně na 8 hodinovou pracovní směnu a nikdy se neomrzí.




1 komentář:

  1. Co si budeme povídat, voda je v tomto ohledu mnohem mocnější. A hlavně je to výnosnější. Na druhou stranu je to ale technologicky náročnější. To si, myslím, klidně můžeme všichni upřímně přiznat. Na druhou stranu jsou tady systémy, které vyřeší věci jako akumulace dešťové vody a tak dále. Takže to neřešitelné není. :)

    OdpovědětVymazat