čtvrtek 13. února 2014

Spodní stavba jde do finále a o víkendu se bude zaměřovat skleník

Mráz nemráz, na zahradě se maká a před očima mi pomalu roste stavba, která byla ještě před několika dny jen na obrázku.



 Ve 3D modelovacím nástroji Google SketchUP jsem  strávil při jejím návrhu desítky hodin a je opravdu povznášející pocit vidět, jak se ten bláhový sen pokouším měnit ve skutečnost.


Zeď na severní straně skleníku bude sloužit pro akumulaci tepla během zimních měsíců, kdy na zem dopadají sluneční paprsky pod ostrým úhlem. Nechám ji proto z venku zaizolovat polystyrenem, aby tato energie neunikala zadem do okolního prostředí, ale sálala v noci zpátky do skleníku.



 V sobotu budeme zaměřovat experimentální samonosnou konstrukci z dutinkového polykarbonátu. Zatím nejsem pevně rozhodnutý ji použít, ale koncept se mi celkem zamlouvá. Konstrukce samotná totiž stojí docela dost peněz a navíc stíní vnitřek skleníku - trámem ani ocelovým profilem sluneční paprsky neprojdou.


Pohled od severu na průchod ve zdi, kde budou dveře do skleníku.


Pěstební kanál už je téměř kompletní. Ve středu skleníku bude pracovní prostor a podlaha z drobných kamínků, aby se případná voda rychle vsakovala.


Rybí nádrž působí při pohledu shora celkem monstrózně, ale nebude nakonec tak hluboká. Dno ještě vybetonujeme.

1 komentář:

  1. Dobrý den, máte pořešenou nějako ČOV, nebo v době, kdy jste stavěli, tak to ještě nebylo potřeba? Nám teď dokonce řekli, že je potřeba řešit recyklace šedé vody, tak z toho má člověk hlavu trochu v luftu samozřejmě. Ale tak co se dá dělat, člověk chce dům, tak se musí přizpůsobit. :-)

    OdpovědětVymazat