Proč se doma trápit s chovem ryb, když si je můžete koupit v obchoďáku? Hlavním důvodem nejsou ušetřené peníze, ale zdraví vás a vašich dětí.
V jednom z prvních článků jsem psal o tom, jak centralizovaný systém produkce a distribuce potravin postupně selhává pod náporem zdražující se ropy a rostoucí populací na planetě. Selháním nemyslím zdražování, ale skutečnou rezignaci na základní úlohu, jakou nám má jídlo poskytnout - zajistit dostatek živin a látek potřebných pro zdravý vývoj jedince.
Možná si občas dáte steak z lososa a v hlavě se vám při pohledu na talíř vybaví divoká řeka někde na Aljašce plná do ruda zbarvených ryb. Není to tak. Většina světové produkce lososů dnes pochází z plovoucích farem, kde se ryby chovají v obrovských koncentracích.
Aby se zabránilo šíření chorob, jsou uměle chovaní lososi neustále přikrmování dávkami antibiotik a dalšími léky proti infekcím a parazitům. Pesticidy, barviva masa, Oxytetracycline, Dieldrin, Toxaphene a další. V mase těchto ryb se nachází 10× více polychlorovaných bifenilů (PCB) než u ryby z volné přírody.
Žádné komentáře:
Okomentovat