pondělí 20. ledna 2014

Monsanto, nejnebezpečnější firma na světě





Monsanto Company je nadnárodní americká korporace podnikající v agrárním sektoru, agrochemickém průmyslu a oblasti biotechnologií, farmaceutik a geneticky modifikovaných potravin. Je to také jeden z největších producentů fosfátových herbicidů, pesticidů, hnojiv a dalších ropných derivátů. 





Tato firma nepřetržitě lobuje u organizací a vlád celého světa na podporu GMO, na jejichž strukturu vlastní intelektuální práva. Ve své lobby představuje GMO jako jediné možné řešení nadcházející potravinové krize., protože geneticky modifikované plodiny slibují vyšší úrodu než ty tradiční.





V historii už byla tato firma odsouzena v případech uplácení politiků. Pod jejím lobby tak došlo například v americe k prosazení legislativy, která nutí farmáře každý rok nakupovat certifikovaná osiva. Postupně padají i nařízení označovat GMO na etiketách výrobků.



V roce 2009, kdy byla naposledy zveřejněny údaje o jejím hospodaření, vydělávala Monsanto Company téměř 8 miliard amerických dolarů na prodeji osiv a souvisejících produktů. Jen objem geneticky modifikovaných plodin přitom roste každý rok o 100%. Asi vás tak nepřekvapí, že akcie Monsanto Company překonávají legendární burzovní indexy o desítky procent. Zbavte se Applu a kupujte.



4. dubna 2013 byl prezidentem Obamou podepsán zákon, který se proslavil pod přezdívkou Monsanto Protection Act. Tímto zákonem získá Monsanto právo regulovat prodej, distribuci, setí a sklizeň geneticky modifikovaných potravin.



Na začátku roku 2011 zveřejnil derver WikiLeaks text  jedné diplomatické depeše z amerického velvyslanectví. Spojené státy podle ní mají v úmyslu sestavit „seznam zemí, proti kterým chtějí provést odvetu“ za jejich odmítání geneticky modifikovaných potravin.



Další střepiny z Wikipedie:

Monsanto dostalo v roce 2005 pokutu v souhrnné výši 1,5 miliónu dolarů za systematické korumpování indonéských úřadů při prosazování geneticky modifikovaných plodin. Jednalo se o úplatky nejméně pro 140 indonéských vládních úředníků a členů jejich rodin. Monsanto úplatky úředníkům indonéského ministerstva chtělo dosáhnout toho, aby při rozhodování o pěstování geneticky modifikovaného bavlníku ignorovali výsledky jedné ze studií. 




V minulosti byla Monsanto Company výrobcem směsi pesticidů u Agent Orange, který byl během výroby neúmyslně kontaminován vysoce toxickými dioxiny. Ten masově nasadila americká armáda během války ve Vietnamu s cílem zničit vegetaci, v niž se ukrývaly partyzánské oddíly Vietkongu. Dopady na zdravotní stav místních obyvatel jsou tak hrůzné, že jsem nenašel odvahu do článku žádný dát.




V roce 1998 vypukla aféra kolem dodávek hovězího růstového hormonu  Posilac. Tento hormon je pro své nežádoucí účinky zakázaný  všude kromě Spojených států. Společně se zvýšením produkce mléka totiž způsobuje kravám hnisavý zánět vemene. To Monsanto kompenzuje vysokými dávkami antibiotik, jež se uvolňují do mléka a způsobují různé zdravotní problémy - např.  zvýšené riziko rakoviny prsu.




Tuto souvislost objevili reportéři Fox News Jane Acre a Steve Wilson, kteří situaci natočili a sestříhali z ní reportáž. Vedení Fox News však na poslední chvíli odmítlo reportáž vysílat a dalo výpověď oběma reportérům pro údajnou neprofesionalitu.




V září 2012 byla  zveřejněna studie francouzských vědců provedená na skupině myší krmených geneticky upravenou kukuřicí. Většina samiček onemocněla rakovinou prsu, samečci dostávali nádory kůže a ledvin.



Už nikdy nemůžete věřit žádným potravinám, které si nevypěstujete sami. Proto jsem se rozhodl vyzkoušet možnosti domácí akvaponické farmy

Žádné komentáře:

Okomentovat