středa 15. ledna 2014

AKTUALIZOVÁNO: Výpočet maximálních produkčních možností systému


Hodně z vás se mě na to ptalo, tak tady jsou ty produkční výpočty. Maximální produkční hranice mi bude sloužit jako měřítko efektivity systému. Úrodu budu pravidelně vážit, zaznamenávat a porovnávat jak se vůči maximu vyvíjí v čase.



Uvnitř akvaponické farmy je po obvodu stočený 8 metrů dlouhý pěstební kanál o šířce 70 cm. To nám dává celkem 5,6 metru čtverečních pěstební plochy. Rostliny dokážou denně spotřebovat živiny rozpuštěné ze zbytků 100 gramů krmiva na každém čtverečním metru. Teoreticky tak můžeme do systému nasypat až 560 gramů krmiva každý den.



V dobrých podmínkách ryba sní každý den přibližně 2% své hmotnosti v krmení. To znamená, že celé hejno ryb budeme ideálně udržovat na 28 kg celkové hmotnosti, aby dokázalo sníst všech 560 gramů krmiva každý den.



Každý metr čtvereční pěstebního kanálu můžeme teoreticky osázet bujně rostoucím salátem povijnice vodní. Ta dosahuje v akvaponickém systému produkce 50 kg na metr čtvereční. To nám dává pro náš systém mezní hladinu produkce zeleniny 280 kg ročně a ryb o celkové hmotnosti 102 kilogramů. Z těch zbude po vykuchání asi 76 kg rybího masa.

AKTUALIZOVÁNO: Včera jsem se prošel po hypermarketu a zjistil jsem, že pokud nejste zrovna lovci slev, tak je čerstvý listový salát 5× dražší než jsem myslel - prodává se totiž na kusy a ne na kila, což z něj dělá zatraceně drahou zeleninu. Profitabilita farmy tím stoupá do nebes.

Za listový salát o hmotnosti 200g platíte okolo 26 korun a za kuchaného pstruha 160 korun za kilo. Skleník tak ročně vydělá 36 400 korun na zelenině a 16 320 korun na mase. Nakoupit budeme muset 200 kg granulí za 6 000 korun a vzduchovací čerpadlo spotřebuje 2 600 za elektřinu. Z hrubou marží se tak zaběhnutý systém může pohybovat na hranicí 80%.  Teoretický roční zisk skleníku tím odpovídá úroku, jaký dostanete od banky na spořícím účtu, když na něm budete mít celý rok asi 2 000 000 korun.

Souhrn:
  • Potraviny z farmy jsou vždy 100% čerstvé
  • Máte kontrolu nad jejich zdravotní nezávadností
  • Vyrobíte je za 20% nákladů oproti nákupu v hypermarketu
  • Vyhnete se marži všech distributorů i odvedení všudypřítomného DPH
  • Snížíte frekvenci s jakou musíte navštěvovat hypermarket a ušetřený čas můžete strávit na farmě


Žádné komentáře:

Okomentovat