čtvrtek 30. ledna 2014

Nový design skleníku pro akvaponickou farmu


Pořád řeším finální podobu skleníku, který zajistí uvnitř farmy stabilní klima a umožní nepřetržitou pěstební sezónu po celý rok. 



Původní návrh skleníku počítal s lomením rovné střechy o 16,5°, čímž se zajistí lepší prostupnost světelné energie během zimních měsíců. Pořád zjišťuji cenové možnosti, ale konstrukce samotná - ať už z kovu nebo dřeva je ale relativně složitá a i samotný materiál vyjde draho.



Ozval se mi ale jeden šikovný kutil, který vymyslel, jak podélně spojovat duté polykarbonátové desky. Ty mají velkou výhodu v lepší tepelné izolaci než klasické sklo a navíc se dají ohýbat.


Společně jsme zkusili navrhnout samonosnou konstrukci skleníku, která bude oválná a ukotvená na zadní opěrné zdi. Tím zcela vyloučíme potřebu budovat vnitřní konstrukci skleníku a ušetříme spoustu práce, materiálu a tím i peněz.


Kruhová konstrukce je navíc efektivnější při zachytávání sluneční energie po celý rok. Původní lomená střecha je optimalizovaná pro dva extrémy - zimní a letní slunovrat. V období mezi nimi ale dopadají sluneční paprsky pod různými úhly a skleník je tak zbytečné odráží pryč.


Zadní opěrnou zeď, která bude směřovat do zahrady nechám obrůst popínavým břečťanem, který je zelený i v zimě a skleník tak nebude v zahradě působit vůbec rušivě.


Pokud to klapne, tak bude akvaponická farma ve Větrušicích první stavbou na světě, která použije technologii samonosné konstrukce vzniklé podélným spojováním polykarbonátu. Držte palce.


1 komentář:

  1. Dobrý den, vypadáte to fakt šikovně. Jak máte vyřešené vytápění skleníku? Jestli teda budete vytápět a nemáte to vyřešené jinak. Já nad tím teď doma taky přemýšlím. Napadá mě směšovací ventil se servopohonem, ale jako ještě jsem to neviděl v praxi, tak samozřejmě člověk tak trochu přemýšlí nad tím, zda do toho jít.

    OdpovědětVymazat