středa 15. ledna 2014

Řešení cirkulace vody pomocí Air Liftu


Hodně jsem přemýšlel jak udělat akvaponický systém energeticky co nejefektivnější. Voda v nádržích musí neustále cirkulovat, protože slouží jako nosič živin a musí se čistit. To zajišťujeme pomocí elektrické energie, která pohání motůrky čerpadla a vzduchování.






Konvenčně prodávané akvaponické kity mají téměř všechny jednu koncepční slabinu. Jejich nádrže mají rozdílnou výšku hladin. To vyžaduje, aby čerpadlo vydávalo zbytečnou energii na překonání zemské gravitace a nám tím stoupá účet za elektřinu.



Akvaponický kanál mojí farmy bude mít stejnou výšku hladiny po celém svém obvodu. Mezi nádržemi bude voda cirkulovat díky její přirozené snaze vyrovnávat hladiny ve spojených nádobách s využitím tzv. Air Liftu.



Air Liftová pumpa je tvořena jednoduchou trubicí se zapojenou vzduchovací hadičkou. Bubliny tlačí vodu směrem k hladině, címž jí současně okysličují i čerpají. Dvojnásobně tím využijeme volně dostupnou energii, která vznikne přirozeným unikem vzduchu směrem k  hladině a snížením hustoty vody nasycené vzduchem.

Tímto řešením jsem snížil energetické nároky zhruba na 50% a ušetřil několik tisíc za výkonnou pumpu. Celý systém tak bude pohánět jen 60W vzduchovací čerpadlo, což představuje v ročních nákladech asi 2 600 korun za elektrickou energii. Někdy příště si spočítáme, jestli se nám to vrátí v jídle. No a už to mám spočítané - více zde.

1 komentář:

  1. To vypadá fakt zajímavě. Jakože vážně. :) No, já jsem teď ve fázi, že dokončujeme konečně ten hliníkový plot, o kterém tady píšu už snad půl roku nebo jak dlouho. Prostě to řešíme už někdy od září. Jenže buď nebyly, nebo jsme čekali na dodání, případně pak nebylo počasí. :/

    OdpovědětVymazat