pondělí 20. ledna 2014

Proč chovat vlastní ryby, když si je můžete koupit?


Proč se doma trápit s chovem ryb, když si je můžete koupit v obchoďáku? Hlavním důvodem nejsou ušetřené peníze, ale zdraví vás a vašich dětí. 

V jednom z prvních článků jsem psal o tom, jak centralizovaný systém produkce a distribuce potravin postupně selhává pod náporem zdražující se ropy a rostoucí populací na planetě. Selháním nemyslím zdražování, ale skutečnou rezignaci na základní úlohu, jakou nám má jídlo poskytnout - zajistit dostatek živin a látek potřebných pro zdravý vývoj jedince.



Možná si občas dáte steak z lososa a v hlavě se vám při pohledu na talíř vybaví divoká řeka někde na Aljašce plná do ruda zbarvených ryb. Není to tak. Většina světové produkce lososů dnes pochází z plovoucích farem, kde se ryby chovají v obrovských koncentracích. 



Aby se zabránilo šíření chorob, jsou uměle chovaní lososi neustále přikrmování dávkami antibiotik a dalšími léky proti infekcím a parazitům. Pesticidy, barviva masa, Oxytetracycline, Dieldrin, Toxaphene a další. V mase těchto ryb se nachází 10× více polychlorovaných bifenilů (PCB) než u ryby z volné přírody. 



Jaký je rozdíl mezi skutečnou rybou a tím, co kupujete v hypermarketu, si můžete prohlédnout na této infografice. Z důvodů sílících ekonomických tlaků nepomohou potravinovému řetězci ani spotřebitelům žádné regulace. Od dnešního dne už nikdy nemůžete věřit ve zdravotní nezávadnost jakékoliv potraviny, u které nemáte jistotu jejího původu. Více se o selhání výrobního řetězce potravin dočtete v článku: Trocha akvaponické filozofie.

Žádné komentáře:

Okomentovat