pondělí 20. ledna 2014

Pátrání po nekonečných salátech do akvaponického skleníku




Kontinuální sklizeň má pro líného farmáře obrovský význam. V zásadě nechcete jednou za rok sklidit metrák zeleniny, ale raději utrhnout několik málo porcí kdykoliv se vám zachce.



První skupnou rostlin vhodných pro kontinuální sklizeň v průběhu roku jsou jedlé liány jako například cejlonský špenát Malabar. Dnes se podíváme po nekonečně obrůstajících salátových rostlinách, ze kterých můžete pokaždé utrhnout pár lístků a do příští návštěvy ve skleníku zase obrazí.




Batolka Prorostlá (lat. Claytonia Perfoliata) je mrazuvzdorná rostlina pocházející ze Severní Ameriky. Díky svému rozšíření daleko na sever sloužila zlatokopům jako prevence kurdějí, protože obsahuje hodně vitamínů B a C. Její drobné lístky se konzumují buď čerstvé stejně jako hlávkový salát nebo tepelně upravené ve formě špenátu.



Barborka Obecná (lat. Barbarea Vulgaris) je nejvíce rozšířená v Asii a některých částech Evropy. Dnes je v konvenčním zemědělství považována za plevel, ale dříve se konzumovala jako léčivá salátová rostlina, která zůstává zelená dlouho do zimy – její lístky se sbíraly ještě na svátek svaté Barbory 4. prosince. Společně s odolnou batolkou by měly tyto rostlinky bez problémů dorůstat i přes zimu a zajistit tak neustále čertstvý salát na náš stůl.



Potočnice Lékařská (lat. Nasturtium Officinale) byla údajně oblíbenou pochoutkou Napoleona Bonaparte, na jehož popud začala být ve Francii pěstována a šlechtěna. Zelené listy svou chutí připomínají ředkvičky a salátům přidávají lehce pikantní chuť. Léčivé účinky potočnice jsou známé již od starověku. Používala se k léčbě avitaminózy, čistí krev, usnadňuje vykašlávání, zlepšuje zažívání a povzbuzuje chuť k jídlu. Jak název napovídá, jedná se o semi-akvatickou rostlinu, které se bude v akvaponickém systému výborně dařit.



Šrucha Zelná (lat. Portulaca Oleracea) je prehistorická zelenina pocházející ze severní Afriky. Byla využívána ve starověkém Egyptě a Hippokrates ji doporučoval na hemeroidy, rány, zimnici a žaludeční potíže. V rostliné říší obsahuje rekordní množství Omega 3 mastných kyselin. Její drobné lístečky dávají salátům lehce nakyslou příchuť.



Česnek Medvědí (lat. Allium Ursinum) řadím mezi čisté substituty. Označuji tak listovou zeleninu, která dokáže nahradit zeleninu tradiční s nárazovou sklizní. V přírodě raší medvědí česnek brzo z jara a za své jméno prý vděčí skutečně medvědům, kteří jej vyhledávají po dlouhém zimním spánku. Podobně jako klasický česnek ho můžete v kuchyni použít prakticky do všeho - v teplé i studené kuchyni. Na rozdíl od klasického česneku se ale sklízí pro své listy, které budou v akvaponickém skleníku průběžně dorůstat po celý rok.

Pokud všechno klapne, tak bude pěstební část skleníku téměř soběstačná. Vybrané rostliny se zde budou samy množit bez potřeby nakupovat, pěstovat a sázet sazenice. Přesto dokážou zcela nahradit standardní druhy zeleniny a po stránce léčivých účinků je bohatě překonávají. Více se o výběru rostlin pro domácí akvaponickou farmu dočtete v tomto článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat