sobota 11. ledna 2014

Řešení vodopádu uvnitř akvaponické farmy


Je to tak. Vodopád. Dlouho jsem přemýšlel, jestli nemám vodopád dovnitř farmy dát. Pomáhá okysličovat vodu a vylepšovat klima. Vodopád může dokonce sloužit i pro rychlejší ohřev vody, pokud bude ve skleníku voda chladnější než vzduch.



Dlouho jsem nemohl přijít na to správné řešení, ale díky konzultaci jednoho odborníka na stavbu rybích jezírek jsem na to doslova kápnul. Vodopád musí padat přímo do rybího jezírka, protože všechny ostatní vodní plochy budou zakryté plovoucími rafty.




Genious idea spočívá v tom, že do vodopádu svedu všechnu dešťovou vodu ze střechy. Při každém dešti se tak vodopád přirozeně spustí a rybí nádrž se začne ředit čerstvou vodou. Principem spojených nádob se současně začne vytlačovat spodní voda z odkalovače a celý akvaponický systém se za deště sám propláchne od nahromaděných nečistot.


Tohle je výsledné řešení interiéru akvaponické farmy. Na vizualizaci vidíte interiér skleníku za deště. Kanálem nad rybí nádrží padá voda nahromaděná z celé střechy. Voda se pádem z velké výšky bohatě okysličí. Uvnitř farmy stoupne hladina a principem spojených nádob se farma propláchne právě přes odkalovací nádrž, protože snížením jejího okraje přeteče dřív než pěstební kanály. (na obrázku je odkalovací nádrž vlevo dole, se skoseným dnem).


Abych nemusel jenom čekat na déšť, tak nechám do zadní opěrné zdi zabudovat tajný vodovod. Jezírkové čerpadlo tudy vytlačí vodu z jezírka pod střechu nad vodopád a slabý proud vody tak bude do jezírka padat celý rok. Za deště vodopád přirozeně zesílí, podle toho jaká bude venku bouřka.


Žádné komentáře:

Okomentovat